Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. Washington DC. 1: 69-90.
Ahn, D.U., S.M. Kim and H. Shu, 1997. Effect of Egg Size and Strain and Age of Hens on the Solids Content of Chicken Eggs. Poultry Science. 76: 914–919.
Balevi, T. and B. Coskun, 2000. Effects of some dietary oils on performance and fatty acid composition of eggs in layers. Revue Med.Vet. 151, 8-9: 847-854.
Brake, J., 1990. Effect of four levels of added fat on broiler breeder performance. Poultry Science. 69: 1659-1663.
Bùi Xuân Mến, 2008. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. NXB Đại học Cần Thơ.
Ceylan, N., I. Ciftci, C. Mizrak, Z. Kahraman and H. Efil, 2011. Influence of different dietary oil sources on performance and fatty acid profile of egg yolk in laying hens. Journal of animal and feed sciences. 20: 71-83.
Dương Thanh Liêm, 2003. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. NXB Nông Lâm. TP.HCM. 222 trang.
Ebeid, T., Y. Eid, A. Saleh and H. Abd El-Hamid, 2008. Ovarian follicular development, lipid peroxidation, antioxidative status and immune response in laying hens fed fish oil-supplemented diets to produce n-3-enriched eggs. Animal.2:84 – 91.
Gonzalez-Esquerra, R. and S. Leeson, 2000. Effect of feeding hens regular or deodorized menhaden oil on production parameters, Yolk fatty acid profile, and sensory quality of eggs. Poultry Science. 79: 1597 – 1602.
Hendrix Genetics Company, 2010. Hisex Brown management guide north American edition. Centurion poultry, inc.
Lê Thanh Quang, 2012. Ảnh hưởng của bổ sung bột tỏi, mỡ cá tra hoặc dầu màng gạo vào khẩu phần lên năng suất, chất lượng trứng của gà mái đẻ Hisex Brown giai đoạn 20-38 tuần tuổi. Luận văn cao học. Trường Đại học Cần Thơ.
Nguyễn Nhựt Xuân Dung, Lưu Hữu Mãnh, Nguyễn Thị Mộng Nhi, Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Thị Kim Khang và Trương Văn Phước, 2011. Ảnh hưởng bổ sung dầu phộng và mỡ cá tra lên năng suất, chất lượng và thành phần acid béo trong trứng gà Isa Brown nuôi trong chuồng hở. Tạp chí Khoa học, Đại học Cần Thơ. Số 17a: 253-262.
Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Minh Quân. 2014. Ảnh hưởng của mỡ cá tra trong khẩu phần lên năng suất và hàm lượng omega 3 trong trứng gà Hisex Brown nuôi trong chuồng kín. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi. Số 49:70-79
Nguyễn Thị Mai, Bùi Hữu Đoàn và Hoàng Thanh, 2009. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. NXB Nông nghiệp. Hà Nội. 351 trang.
Saleh, A.A., 2013. Effects of fish oil on the production performances, polyunsaturated fatty acids and cholesterol levels of yolk in hens. Emir. J. Food Agric. 25 (8): 605-612.
Senkoylu, N., H. Akyürek and H.E. Samli, 2004. The posibilities of using high oil sun-flower meal and enzyme mixture in layer diets. Pakistan Journal of Nutrition. 3: 285-289.
Vilchez, C., S.P. Touchburn, E.R. Chavez and C.W. Chan, 1991. Effect of feeding palmitic, oleic, and linoleic acids to Janpanese quail hens (Coturnix coturnix japonica). Reproductive performance and tissue fatty acids. Poutry Science. 70: 2484-2493.
Zou, S.G. and Y.Z. Wu, 2005. Effects protein and supplemental fat on performance of laying hens. International Journal of poultry science. 4(12): 986-989.