Xác định thời điểm thu hoạch của trái xoài cát Hòa Lộc (Mangifera indica L.) tại xã Hòa Hưng, huyện Cái Bè, tỉnh Tiền Giang
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Baker, I.W. 1984. Mango maturity investigation, Proceedings of the first Australian Mango Workshop, pp. 271-273.
Bautista, O.K. 1987. Proper postharvest handling of Asian Vegetable Fruits and Flowers, Postharvest Hort., Uni. of The Philippines at Los Banos Laguna, Philippines, pp. 8- 11.
Coomb, J.H., L.L. Tieszen and A. Vonshak, 1987. Measurement of starch and sucrose in leaves. techniques in bioproductivity and photosynthesis, Pergamon Press, pp. 219-228.
Dubois, M., K.A. Gilles, J.K. Hamilton and F. Smith, 1956. Colorimetric method for determination of sugar and related substances. Analysis Chemical., pp. 28-350.
Kasantikul, D, 1983. Studies on growth and development, biochemical changes and harvesting indices of mango (Mangifera indica L.) cultivar ‘Nam Dok Mai’. Doctoral dissertation, MS Thesis, Kasetsart University, Bangkok, Thailand.
Kosiyachinda, S., S. Lee and K. Poernomo, 1984. Maturity indices for harvesting of mango, Mango fruit development, postharvest physiology and marketing, pp. 12-13.
Kudachikar, V.B., S.G. Kulkarni, M.N. Keshava, M.S. Prakash, V. Aravinda, B. Prasad and K.V.R. Ramana, 2001. Physio-chemical changes during maturity of mango variety “Neelum”, J. Food Sci. Technol. 38, pp. 540-542.
Lam, P.F., D. Omar and Y. Tali, 1982. Physical, physiology and chemical changes of “Goolke” after harvest. In Proc. of workshop on mango and rambutan, Asean Postharvest training college, UPLB, Laguna, Philippines, pp. 96-112.
Lizada, C.C. 1993. Mango, Biochemistry of fruit ripening, Eds. G. Seymour, J. Taylor and G. Tucker, Chapman and Hall, London, pp. 255-271.
Medlicott, A.P., S.B. Renolds, S.W. New and A.K. Thompson, 1990. Harvest maturity effects on mango fruit ripening, Tropical Agriculture 65, pp.153-157.
Nguyễn Bảo Vệ và Lê Thanh Phong, 2011. Giáo trình cây ăn trái. Nxb. Trường Đại học Cần Thơ.
Nguyễn Minh Châu, Phạm Ngọc Liễu, Lê Thị Thu Hồng và Phạm Văn Vui, 2009. Giới thiệu các giống cây ăn quả phổ biến ở miền Nam. Nxb. Nông nghiệp, Tp. Hồ Chí Minh, 96 tr.
Nguyễn Minh Chơn, Phan Thị Bích Trâm và Nguyễn Thu Thủy, 2005. Giáo trình thực tập sinh hóa. Tủ sách Đại học Cần Thơ, 73 tr.
Nguyễn Thành Tài, 2008. Nghiên cứu kỹ thuật tỉ trọng trái và kỹ thuật ozon trong việc ổn định phẩm chất trái xoài cát Hòa Lộc và xoài cát Chu (Mangifera indica L.) sau thu hoạch. Luận án Tiến sĩ Nông nghiệp, Trường Đại học Cần Thơ, 192 tr.
Nguyen Thi Xuan Thu, Tran Thi Kim Ba, Nguyen Bao Ve and Le Van Hoa, 2001. Determination of harvest time of “Cat Hoa Loc” mango. In Proc. of the symp. on the selection and propagation of valuable fruit tree varieties in the Mekong Delta, VLIR-CTU IUC Program, Can Tho Uni., 65-70.
Trần Thị Kim Ba, 1998. Khảo sát sự thay đổi đặc tính sinh lý, sinh hóa và ảnh hưởng của tỉ trọng trái và Benzyl Adenine đến tiến trình chín của xoài Cát Hòa Lộc. LVCH ngành Nông học, Khoa Nông nghiệp, Trường Đại học Cần Thơ. 48 tr.
Trần Văn Hâu, 2013. Xử lý ra hoa xoài cát Hòa Lộc và cát Chu. Nxb Nông nghiệp. 223 tr.
Ueda, M., K. Sasaki, N. Utsunomiya, K. Inaba and Y. Shimabayashi, 2000. Changes in physical and chemical properties during maturation of mango fruit cultured in a plastic greenhouse, Food Sci. Technol. Res.6, pp. 299-305.