ẢNH HƯỞNG CỦA VIỆC BỔ SUNG SORBITOL VÀ ETHANOL ĐẾN SỰ THAY ĐỔI ĐỘ HOẠT ĐỘNG CỦA NƯỚC VÀ CHẤT LƯỢNG KHÔ CÁ SẶC RẰN
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Nguyễn Văn Mười, Trần Thanh Trúc, (2008). Ảnh hưởng của việc bổ sung các thành phần chất tan đến độ hoạt động của nước trong khô cá sặc rằn (trichogaster pectoralis regan). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, số 10, trang 151÷160.
Brimelow C.J.B., (1985). In Properties of Water in Foods, (Simatos D. and J.L. Multon), Martinus Nijhoff Publishers, Dordrecht , Netherlands, 405÷ 419 pp.
Chiewchan N., W. Pakdee and S. Devahastin, (2005). Effect of water activity on thermal resistance of Salmonella krefeld in liquid medium and on rawhide surface. www.thaiscience.info/Article for Thai Science/Article/1.
Fellows P., (2002). Food processing technology: Principles and Practicle (second edition), CRC Press, Woodhead Publishing Limited.
Fennema O. R., (1996). Water and ice. In: O. R. Fennema (ed.) Food Chemistry, 3rd edition. Marcel Dekker, New York, 17÷ 94 pp.
Gould G.W., T. Abee., P.E. Granum and M.V. Jones, (1995). Physiology of food poisoning microorganisms and the major problems in food poisoning control. International Journal of Food Microbiology, 28, 121 ÷ 128 pp.
Kalathenos P., and N.J. Russell, (2003). Ethanol as a food preservative. In: Food Preservatives (second edition), edit by Russell N.J. and G.W. Gould. Kluwer Academic/Plenum Publishers.
Kubo T. and H. Saeki, (2001). Role of sorbitol in manufacturing dried seafood from heated squid meat. Fisheries Science 67 (3), 524 ÷ 529 pp.
Leistner L., (1995). Principle and applications of Hurdle Technology. In: G. W. Gould (ed.) New Methods of Food Preservation, Blackie Academic and Professional, London, 1÷ 21 pp.
Russell N.J., L. Leistner, G.W. Gould, (2003). Solutes and low water activity. In: Food Preservatives (second edition), edit by Russell N.J. and G.W. Gould. Kluwer Academic/Plenum Publishers.
Scott W.J., (1957). Water relations of food spoilage micro-organisms. Advances in Food Researchs, 7, 83 ÷ 127 pp.