Châu Thị Anh Thy , Nguyễn Thị Kiều Oanh , Nguyễn Ngọc Hoài , Trương Minh Trí Nguyễn Khởi Nghĩa *

* Tác giả liên hệ (nknghia@ctu.edu.vn)

Abstract

The study was carried out to evaluate the effects of two bacterial strains, Curtobacterium citreum HH5 (HH5) and Curtobacterium luteum MT6 (MT6) on the growth and yield of mustard green under greenhouse conditions. The experiment was arranged in a completely randomized design with 5 treatments and 3 replicates over 2 consecutive crops. The collected parameters include growth, yield, and soil characteristics. The results showed that the baterial strain HH5 stimulated an increase in plant height, leaf size, chlorophyll content, and electrical conductivity in soil over 2 consecutive experimental crops. In particular, HH5 increased the yield of mustard green up to 11.7% (in crop 1) and 36.7% (in crop 2) compared to the control. The strain MT6 alone or combining two bacterial strains increased leaf size and yield in crop 2 by 19.6% and 11.2%, respectively. In summary, the baterial strain HH5 has a high potential for developingprobiotics to stimulate the growth and yield of vegetables and soil EC improvement.

Keywords: Curtobacterium citreum, Curtobacterium luteum, mustard green, plant growth promotion, soil EC

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá ảnh hưởng của hai dòng vi khuẩn Curtobacterium citreum HH5 (HH5) và Curtobacterium luteum MT6 (MT6) đến sinh trưởng, năng suất cải xanh ở điều kiện nhà lưới. Thí nghiệm được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên với 5 NT và 3 lặp lại qua 2 vụ liên tục. Các chỉ tiêu theo dõi gồm sinh trưởng, năng suất và đặc tính đất. Kết quả dòng vi khuẩn HH5 giúp kích thích gia tăng các chỉ tiêu gồm chiều cao cây, kích thước lá, hàm lượng diệp lục, cũng như độ dẫn điện (EC) trong đất qua 2 vụ thí nghiệm. Đặc biệt, vi khuẩn HH5 làm tăng năng suất cải xanh lên đến 11,7% (vụ 1) và 36,7% (vụ 2) so với đối chứng. Dòng vi khuẩn MT6 đơn lẻ hoặc kết hợp hai dòng vi khuẩn với nhau tăng kích thước lá và năng suất ở vụ 2 là 19,6% và 11,2%. Tóm lại, dòng vi khuẩn HH5 có tiềm năng cao trong việc phát triển chế phẩm sinh học giúp kích thích sinh trưởng và năng suất cây rau đồng thời cải thiện EC đất.

Từ khóa: Cải xanh, Curtobacterium citreum, Curtobacterium luteum, EC đất, kích thích sinh trưởng

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ba, T. T., & Thủy, V.T.B. (2019). Giáo trình trồng rau. Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng. Trường Đại học Cần Thơ.

Behrendt, U., Ulrich, A., Schumann, P., Naumann, D., & Suzuki, K. (2002). Diversity of grass-associated microbacteriaceae isolated from the phyllosphere and litter layer after mulching the sward; polyphasic characterization of Subtercola pratensis sp. nov., Curtobacterium herbarum sp. nov. and Plantibacter flavus gen. nov., sp. nov. International journal of systematic and evolutionary microbiology, 52 Pt 5, 1441-54 . https://doi.org/10.1099/00207713-52-5-1441

Bulgari, D., Casati, P., Crepaldi, P., Daffonchio, D., Quaglino, F., Brusetti, L., & Bianco, P.A. (2011). Restructuring of endophytic bacterial communities in grapevine yellows-diseased and recovered Vitis vinifera L. plants. Applied and Environmental Microbiology, 77, 5018 - 5022. https://doi.org/10.1128/AEM.00051-11

Điệp, C. N., Giang, T. T., & Tùng, N. T. (2011). Hiệu quả của phân hữu cơ vi sinh trên năng suất và chất lượng rau xanh trồng trên đất phù sa tại tỉnh Long An. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 18b, 18–28.

Díez-Méndez, A., & Rivas, R. (2017). Improvement of saffron production using Curtobacterium herbarum as a bioinoculant under greenhouse conditions. AIMS Microbiology, 3, 354 - 364. https://doi.org/10.3934/microbiol.2017.3.354

Gutierrez, E. G., & Arbulu, S. (2021). How can bacteria help us fight back against bacteria? Frontiers for Young Minds. 9:558681. doi: 10.3389/frym.2020.558681

Hoài, N. N. (2022). Khảo sát một số đặc tính sinh học của hai dòng vi khuẩn kích thích sinh trưởng cây trồng Curtobacterium sp. HH5 và MT6 (Luận văn thạc sĩ). Đại học Cần Thơ.

Hoben, H. J., & Somasegaran, P. (1982). Comparison of the pour, spread, and drop plate methods for enumeration of Rhizobium spp. in inoculants made from presterilized peat. Applied and Environmental Microbiology, 44, 1246 - 1247.
https://doi.org/10.1128/aem.44.5.1246-1247.1982

Holland, M. A. (1997). Are cytokinins produced by plants? Plant Physiology, 115(3), 865–868. https://doi.org/10.1104/pp.115.3.865

Lacava, P.T., Li, W., Araújo, W.L., Azevedo, J.L., & Hartung, J.S. (2007). The endophyte Curtobacterium flaccumfaciens reduces symptoms caused by Xylella fastidiosa in Catharanthus roseus. Journal of Microbiology, 45 5, 388-93 .

Madhaiyan, M., Poonguzhali, S., Ryu, J., & Sa, T. (2006). Regulation of ethylene levels in canola (Brassica campestris) by 1-aminocyclopropane-1-carboxylate deaminase-containing Methylobacterium Fujisawaense. Planta, 224, 268-278.
https://doi.org/10.1007/s00425-005-0211-y

Maliti, C. M. (2000). Physiological and biochemical effects of Methylobacterium sp. Strains and foliar-applied methanol on growth and development of rice Oryza sativa L. City University of New York.

Mayer, E., Dörr de Quadros, P., & Fulthorpe, R.R. (2019). Plantibacter flavus, Curtobacterium herbarum, Paenibacillus taichungensis, and Rhizobium selenitireducens endophytes provide host-specific growth promotion of Arabidopsis thaliana, Basil, Lettuce, and Bok Choy plants. Applied and Environmental Microbiology, 85. https://doi.org/10.1128/AEM.00383-19

Nghĩa, N. K., Viễn, D. M., Quyên, N. T. T., Sang, Đ. H., Lăng, L. T., & Oanh, N. T. K. (2015). Hiệu quả phân hủy sinh học hoạt chất propoxur trong đất bởi dòng vi khuẩn phân lập Paracoccus sp. P23-7 cố định trong biochar. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, Số 40, 90–98.

Nhàn, U. T. (2020). Phân lập vi khuẩn từ lá ở một số loài thực vật có khả năng kích thích sinh trưởng cây bắp (Luận văn thạc sĩ). Đại học Cần Thơ.

Raupach, G. S., & Kloepper, J. W. (2000). Biocontrol of cucumber diseases in the field by plant growth-promoting Rhizobacteria with and without methyl bromide fumigation. Plant disease, 84 10, 1073-1075. https://doi.org/10.1094/PDIS.2000.84.10.1073

Román-Ponce, B., Reza-Vázquez, D.M., Gutiérrez-Paredes, S., Haro-Cruz, M.D., Maldonado-Hernández, J., Bahena-Osorio, Y., Santos, P.E., Wang, E.T., & Vásquez-Murrieta, M.S. (2017). Plant growth-promoting traits in Rhizobacteria of heavy metal-resistant plants and their effects on Brassica nigra seed germination. Pedosphere, 27, 511-526.
https://doi.org/10.1016/S1002-0160(17)60347-3

Samain, E., Tuinen, D.V., Jeandet, P., Aussenac, T., & Selim, S. (2017). Biological control of septoria leaf blotch and growth promotion in wheat by Paenibacillus sp. strain B2 and Curtobacterium plantarum strain EDS. Biological Control, 114, 87-96. https://doi.org/10.1016/j.biocontrol.2017.07.012

Sturz, A. V., Christie, B. R., Matheson, B. G., & Nowak, J. (1997). Biodiversity of endophytic bacteria which colonize red clover nodules, roots, stems and foliage and their influence on host growth. Biology and Fertility of Soils, 25, 13-19.
https://doi.org/10.1007/s003740050273

Sy, A., Giraud, E., Jourand, P., Garcia, N., Willems, A., de Lajudie, P., Prin, Y., Neyra, M., Gillis, M., Boivin-Masson, C., & Dreyfus, B.L. (2001). Methylotrophic Methylobacterium bacteria nodulate and fix nitrogen in symbiosis with Legumes. Journal of Bacteriology, 183, 214 - 220.
https://doi.org/10.1128/JB.183.1.214-220.2001