Phạm Thị Tuyết Ngân * , Vũ Hùng Hải , Vũ Ngọc Út Huỳnh Trường Giang

* Tác giả liên hệ (pttngan@ctu.edu.vn)

Abstract

The study was carried out to optimize in vitro culture conditions of increasing Streptomyces spp. growth rate. Physical and chemical conditions such as temperature, pH, salinity, C and N sources were performed on 3 strains of Streptomyces spp. including TV1.4, CM2.4 and DH3.4 in m-ISP2 C medium. After that, optimal C and N sources were selected to determine the optimal concentration for the growth of the studied bacterial strains. The experiments were designed in test tubes containing m-ISP2 medium with three replications. Bacterial growth was assessed by measuring optical density 600nm. The results showed that the optimal condition for TV1.4 strain grow best at pH 7, temperature 30℃, salinity 10‰, starch 2%, tryptone 2%. CM2.4 strain grow best at pH 8, temperature 40℃, salinity 10‰, starch 1%, tryptone 1% and strain DH3.4 grow well at pH 7, temperature 35℃, salinity 10‰, starch 1% and tryptone at 2% concentration. Among the 3 studied strains, Streptomyces TV1.4 was the best selected bacteria strain.
Keywords: C and N sources, pH, salinity, Streptomyces spp., temperature

Tóm tắt

Đề tài được thực hiện với mục tiêu tối ưu các điều kiện nuôi tăng sinh để cải thiện tốc độ tăng trưởng của các chủng Streptomyces spp. tiềm năng trong điều kiện in vitro. Các điều kiện nhiệt độ, pH, độ mặn, các nguồn C và nguồn N được thực hiện trên 3 chủng vi khuẩn Streptomyces spp. TV1.4, CM2.4 và DH3.4 trong môi trường m-ISP2 C. Sau đó, nguồn C và N phù hợp đươc chọn để xác định nồng độ tối ưu cho sự phát triển của các chủng vi khuẩn nghiên cứu. Thí nghiệm được bố trí trong ống nghiệm chứa môi trường m-ISP2 và mỗi nghiệm thức được lặp lại 3 lần. Tốc độ tăng trưởng của vi khuẩn được đánh giá thông qua giá trị hấp thụ quang OD ở bước sóng 600 nm. Kết quả cho thấy chủng TV1.4 phát triển tốt nhất ở pH 7, nhiệt độ 30℃, độ mặn 10‰starch 2%, tryptone 2%. Chủng CM2.4 phát triển tốt nhất ở pH 8, nhiệt độ 40℃, độ mặn 10‰, starch 1%, tryptone 1% và chủng DH3.4 phát triển tốt pH 7, nhiệt độ 35℃, độ mặn 10‰, starch 1% và tryptone ở nồng độ 2%. Trong 3 chủng nghiên cứu chủng Streptomyces TV1.4 là chủng vi khuẩn tốt nhất.
Từ khóa: độ mặn, nguồn C và N, nhiệt độ, pH, Streptomyces spp.

Article Details

Tài liệu tham khảo

Akond, M. A., Jahan, M. N., Sultana, N. and Rahman, F., 2016. Effect of temperature, pH and NaCl on the isolates of Actinomycetes from straw and compost samples from Savar, Dhaka, Bangladesh. American Journal of Microbiology and Immunology. 1(2): 10-15.

Balcazar, J.L., T. Rojas-Luna and D.P. Cunningham, 2007. Effect of the addition of four potential probiotic strains on the survival of pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) following immersion challenge with Vibrio parahaemolyticus. Journal of Invertebrate Pathology. 96 (2): 147-150.

Crumlish, M., Dung, T. T., Turnbull, J. F., Ngoc, N. T. N. and Ferguson, H. W., 2002. Identification of Edwardsiella ictalurifrom diseased freshwater catfish, Pangasius hypophthalmus(Sauvage), cultured in the Mekong Delta, Vietnam. Journal of Fish Diseases. 25(12): 733-736.

Deeble, V., Fazeli, M., Cove, J., & Baumberg, S., 2005. Effects of temperature on production of antibiotics in Streptomyces griseus. Journal of antibiotics. 171-178.

James, P., and Edwards, C., 1989. The effects of temperature on growth and production of the antibiotic granaticin by a thermotolerant streptomycete. Journal of General Microbiology. 135: 1997-2003.

Jonsbu, E., McIntyre, M. and Neilson, J., 2002. The influence of carbon sources and morphology on nystatin production by Streptomycesnoursei. Journal of Biotechnology. 95(2): 133-144.

Kiranmayi, M. U., Sudhakar, P., Sreenivasulu, K. and Vijayalakshmi, M., 2011. Optimization of culturing conditions for improved production of bioactive metabolites by Pseudonocardiasp. VUK-10. Mycobiology. 39(3): 174-181.

Lee, M., and Demain, A., 1997. Effects of nitrogen source on production of antibiotics Journal of Microbiology. 412-422.

Lightner, D.V., R. M. Redman, C. R. Pantoja, B. L. Noble, Loc Tran, 2012. Early mortality syndrome affects shrimp in Asia. Global Aquaculture Advocate. p:40.

Mohkam, M., Nezafat, N., Berenjian, A., Mobasher, M. A., and Ghasemi, Y., 2016. Identification of Bacillus probiotics isolated from soil Rhizosphere using 16S rRNA, recA, rpoB gene sequencing and RAPD-PCR. Probiotics Antimicrob Proteins. 8(1): 8-18.

Nguyễn Thị Minh Hằng và Đỗ Văn Bút, 2013. Phân lập và tuyển chọn các chủng xạ khuẩn Actinomycetesphân giải cellulose từ đất rừng. Hội nghị khoa học toàn quốc.

Rafieenia, R., 2013. Effect of nutrients and culture conditions on antibiotic synthesis in Streptomycetes. Asian Journal of Pharmaceutical Sciences and Health. 3 (3): 810-821.

Robati, R. and Mathivanan, N., 2013. Antagonistic activity of Streptomycessp. MML1715 against Rhizoctonia solani, Annals of Biological Research 4 (5): 156-158.

Sanglier, J., Haag, H., Huck, T., & Fehr, T., 1993. Novel bioactive compounds from Actinomycetes. Research in Microbiology. 144(8): 661-663.

Srivibool, R., Kurakami, K., Sukchotiratanac, M., & Tokuyamab, S., 2004. Coastal soil actinomycetes: Thermotolerant strains producing N-Acylamino acid racemase. Science Asia (30): 123-126.

Verschuere, L., G. Rombaut, P. Sorgeloos, and W. Verstraete, 2000. Probiotic bacteria as biological control agents in aquaculture. Microbiology Mol. Biol. Rev, 64: 655-671.

Young, M., and Kempe, L., 1985. Effects of phosphate, glucose, and ammonium on cell Growth and lincomycin production by Streptomyces irncohensisin chemically defined media. Biotechnology and Bioengineering. 55(2): 327-333.

Phan Thị Hồng Thảo, Nguyễn Vũ Mai Linh, Nguyễn Thị Hồng Liên, Nguyễn Kiều Băng Tâm, Nguyễn Văn Hiếu, 2016. Xạ khuẩn nội sinh Streptomyces parvulusHNR3X4 trên cây bưởi Diễn Hà Nội và tiềm năng sinh tổng hợp chất kháng khuẩn. Tạp chí Khoa học Đại học quốc gia Hà Nội. Khoa học Tự nhiên và Công nghệ, Tập 32, Số (1S): 327-333.