Ngô Minh Dung * Trần Thị Thanh Hiền

* Tác giả liên hệ (minhdung2704@gmail.com)

Abstract

This study was conducted to determine the requirements for maintenance and efficiency of protein and energy utilization of snakedhead (Channa striata) in order to establish the optimal feed formulation in grow-out of snakehead. In the first experiment, five groups of snakehead with different sizes (10 g; 50 g; 100 g; 200 g and 500 g) were not fed for 28 days to determine protein and energy loss, and protein and energy metabolism exponents. In the second experiment, fish was received the referenced diet under satiate feeding conditions to determine digestibility coefficients of feed and nutrients. The third experiment, fish was fed referenced diet at five different feeding rates: 0%, 25%, 50%, 75% and 100% satiation to evaluate the efficiency of protein and energy utilization. The results showed that protein and energy metabolism exponents were 0.76 and 0.82, respectively. Digestibility of the test diet was 75.1%, while that of protein, energy and lipid was 88.6%, 86.1% and 95.1%, respectively. The efficiency of protein and energy utilization of snakehead was 58.2% and 47.6%, respectively. Digestible protein and energy requirements for maintenance of snakehead were 0.41 g/kg0.76/day and 43.7 kJ/kg0.82/day, respectively.
Keywords: Channa striata, energy efficiency, protein efficiency

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm xác định nhu cầu duy trì và hiệu quả sử dụng protein và năng lượng của cá lóc (Channa striata) làm cơ sở phát triển công thức thức ăn tối ưu trong nuôi cá lóc thương phẩm. Thí nghiệm 1 xác định protein, năng lượng tiêu hao, hệ số trao đổi protein, năng lượng của cá lóc với khối lượng khác nhau (10 g; 50 g; 100 g; 200 g and 500 g) và cá lóc không được cho ăn trong suốt thời gian thí nghiệm 28 ngày. Ở thí nghiệm 2, cá được cho ăn thức ăn thí nghiệm thỏa mãn nhằm xác định độ tiêu hóa thức ăn và dưỡng chất. Thí nghiệm 3 xác định nhu cầu duy trì, hiệu quả sử dụng protein và năng lượng của cá lóc thông qua cho cá lóc ăn các mức khác nhau 0%, 25%, 50%, 75% và 100% nhu cầu. Kết quả cho thấy hệ số trao đổi protein và năng lượng của cá lóc lần lượt là 0,76 và 0,82. Độ tiêu hóa thức ăn của cá lóc là 75,1%, độ tiêu hóa protein, năng lượng và lipid tương ứng là 88,6%; 86,1% và 95,1%. Hiệu quả sử dụng protein và năng lượng của cá lóc là 58,2% và 47,6%. Nhu cầu protein và năng lượng tiêu hao cho duy trì của cá lóc lần lượt là 0,41 g/kg0,76/ngày và 43,7 kJ/kg0,82/ngày.
Từ khóa: Cá lóc, hiệu quả sử dụng năng lượng, hiệu quả sử dụng protein

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC, 2000. Officical Methods of Analysis of AOAC International. Rockville, Maryland 20850-3250, USA.

Booth, M.A., Allan, G.L., Pirozzi, I., 2010. Estimation of digestible protein and energy requirements of yellowtail kingfish (Seriola lalandi) using a factorial approach. Aquaculture 307(3-4): 247-259.

Bureau, D.P., Hua, K., Cho, C.Y., 2006. Effect of feeding level on growth and nutrient deposition in rainbow trout Oncorhynchus mykiss, Walbaum growing from 150 to 600 g. Aquaculture Research 37(11): 1090-1098.

Cook, J.T., McNiven, M.A., Richardson, G.F., Sutterlin, A.M., 2000. Growth rate, body composition and feed digestibility conversion of growth-enhanced transgenic Atlantic salmon (Salmo salar). Aquaculture 188(1): 15-32.

Furukawa, A., Tsukahara, H., 1966. On the acid digestion method for the determination of chromic oxide as the index substance in the study of fish feed. Bull. Jpn. Soc. Sci. Fish 32: 502-506.

Glencross, B.D., 2008. A factorial growth and feed utilization model for barramundi (Lates calcarifer) base on Australian production conditions. Aquaculture Nutrition 14(4): 360-373.

Glencross, B.D., Hien, T.T.T., Phuong, N.T., Tu, T.L.C., 2010. A factorial approach to defining the energy and protein requirements of Tra Catfish (Pangasianodon hypophthalmus). Aquaculture nutrition 17: 177-233.

Hasan, M.A., Jafri, A.K., 1994. Optimum feeding rate, and energy and protein maintenance requirements of young (Clarias batrachus), a cultivable catfish species. Aquaculture Research 25: 427-438.

Helland, S.J., Hatlen, B., Helland, B.G., 2010. Energy, protein and amino acid requirements for maintenance and efficiency of utilization for growth of Atlantic salmon post-smolts determined using increasing ration levels. Aquaculture 305: 150-158.

Lê Xuân Sinh và Đỗ Minh Chung, 2010. Hiện trạng và những thách thức cho nghề nuôi cá lóc ở Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn. 2: 56-63.

Lupatsch, I., 2003. Factorial Approach to Determining Energy and Protein Requirements of Gilthead seabream (Sparus aurata) for Optimal Efficiency of Production. Degree of Doctor of Philosophy in Agriculture, 123 pages.

Lupatsch, I., Kissil, G.W., 2005. Feed formulation base on energy and protein demands in white grouper (Epinephelus aeneus). Aquaculture 248: 83-95.

Lupatsch, I., Kissil, G.Wm., Skalan, D., 2001. Optimization of feeding regimes for European sea bass (Dicentrachus labrax): a factorial approach. Aquaculture 202: 289-302.

Lupatsch, I., Kissil, G.Wm., Skalan, D., 2003. Comparison of energy and protein efficiency among three fish species gilthead seabream (Sparus aurata), European sea bass (Dicentrachus labrax) and white grouper (Epinephelus aeneus): energy expenditure for protein and lipid deposition. Aquaculture 225: 175-189.

Lupatsch, I., Kissil, G.Wm., Skalan, D., Pfeffer, E., 1998. Energy and protein requirements for maintenance and growth in gilthead seabream (Sparus aurata L.). Aquaculture Nutrition 4: 165-173.

Mohanty, S.S., Samantaray, K., 1997. Interactions of dietary levels of protein and energy on fingerling snakehead (Channa striata). Aquaculture 156: 241-249.

NRC (National Research Council), 2011. Nutrient Requirements of Fish. National Academy Press, Washington, D.C., USA, 69 pages.

Ngô Minh Dung và Trần Thị Thanh Hiền, 2017. Phương pháp thu phân và khả năng tiêu hóa của cá lóc (Channa striata) với nguồn nguyên liệu protein khác nhau. Tạp chí khoa học công nghệ nông nghiệp Việt Nam 8 (81): 114-120.

Ngô Thị Minh Thúy và Trương Đông Lộc, 2015. Phân tích hiệu quả tài chính của mô hình nuôi cá lóc đen và nhận thức của người nuôi ở Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ 36:108-115.

Pirozzi, I., 2009. A factorical approach to defining the dietary protein and energy requirements of mulloway, Argyrosomus japonicus: optimizing feed formulation and feeding strategies. PhD thesis, James Cook University. 183 pages.

Pirozzi, I., Booth, M.A., Allan, G.L., 2010. Protein and energy utilization and the requirements for maintenance in juvenile mulloway Argyrosomus japonicus. Fish Physiology and Biochemistry 36 (1): 109-121.

Tien, N.V., Chinh, D.T.M., Huong, T.T.M., Phuong, T.H., Irvin, S., Glencross, B., 2016. Development of a nutritional model to define the energy and protein requirements of cobia (Rachycentron canadum). Aquaculture 463: 193-200.

Trần Thị Bé, 2016. Nghiên cứu nhu cầu dinh dưỡng và xây dựng công thức thức ăn nuôi cá kèo (Pseudapocryptes lanceolatus) (Cuvier, 1816). Luận văn tiến sĩ. Khoa Thủy sản, Trường Đại học Cần Thơ. 110 trang.

Trần Thị Thanh Hiền, Nguyễn Anh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp. Thành phố Hồ Chí Minh. 191 trang

Trung, D.V., Diu, N.T., Hao, N.T., Glencross, B., 2011. Development of a nutritional model to define the energy and protein requirements of tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture 320: 69-75.

Zeitoun, I.H., Ullrey, D.E., Magee, W.T., Gill J.L. amd Bergen, W.G., 1976. Quantifying nutrient requirements of fish. Journal of the Fisheries Board of Canada 33(1): 167-172.