Nhu cầu duy trì và hiệu quả sử dụng protein, năng lượng của cá lóc (Channa striata)
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
AOAC, 2000. Officical Methods of Analysis of AOAC International. Rockville, Maryland 20850-3250, USA.
Booth, M.A., Allan, G.L., Pirozzi, I., 2010. Estimation of digestible protein and energy requirements of yellowtail kingfish (Seriola lalandi) using a factorial approach. Aquaculture 307(3-4): 247-259.
Bureau, D.P., Hua, K., Cho, C.Y., 2006. Effect of feeding level on growth and nutrient deposition in rainbow trout Oncorhynchus mykiss, Walbaum growing from 150 to 600 g. Aquaculture Research 37(11): 1090-1098.
Cook, J.T., McNiven, M.A., Richardson, G.F., Sutterlin, A.M., 2000. Growth rate, body composition and feed digestibility conversion of growth-enhanced transgenic Atlantic salmon (Salmo salar). Aquaculture 188(1): 15-32.
Furukawa, A., Tsukahara, H., 1966. On the acid digestion method for the determination of chromic oxide as the index substance in the study of fish feed. Bull. Jpn. Soc. Sci. Fish 32: 502-506.
Glencross, B.D., 2008. A factorial growth and feed utilization model for barramundi (Lates calcarifer) base on Australian production conditions. Aquaculture Nutrition 14(4): 360-373.
Glencross, B.D., Hien, T.T.T., Phuong, N.T., Tu, T.L.C., 2010. A factorial approach to defining the energy and protein requirements of Tra Catfish (Pangasianodon hypophthalmus). Aquaculture nutrition 17: 177-233.
Hasan, M.A., Jafri, A.K., 1994. Optimum feeding rate, and energy and protein maintenance requirements of young (Clarias batrachus), a cultivable catfish species. Aquaculture Research 25: 427-438.
Helland, S.J., Hatlen, B., Helland, B.G., 2010. Energy, protein and amino acid requirements for maintenance and efficiency of utilization for growth of Atlantic salmon post-smolts determined using increasing ration levels. Aquaculture 305: 150-158.
Lê Xuân Sinh và Đỗ Minh Chung, 2010. Hiện trạng và những thách thức cho nghề nuôi cá lóc ở Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn. 2: 56-63.
Lupatsch, I., 2003. Factorial Approach to Determining Energy and Protein Requirements of Gilthead seabream (Sparus aurata) for Optimal Efficiency of Production. Degree of Doctor of Philosophy in Agriculture, 123 pages.
Lupatsch, I., Kissil, G.W., 2005. Feed formulation base on energy and protein demands in white grouper (Epinephelus aeneus). Aquaculture 248: 83-95.
Lupatsch, I., Kissil, G.Wm., Skalan, D., 2001. Optimization of feeding regimes for European sea bass (Dicentrachus labrax): a factorial approach. Aquaculture 202: 289-302.
Lupatsch, I., Kissil, G.Wm., Skalan, D., 2003. Comparison of energy and protein efficiency among three fish species gilthead seabream (Sparus aurata), European sea bass (Dicentrachus labrax) and white grouper (Epinephelus aeneus): energy expenditure for protein and lipid deposition. Aquaculture 225: 175-189.
Lupatsch, I., Kissil, G.Wm., Skalan, D., Pfeffer, E., 1998. Energy and protein requirements for maintenance and growth in gilthead seabream (Sparus aurata L.). Aquaculture Nutrition 4: 165-173.
Mohanty, S.S., Samantaray, K., 1997. Interactions of dietary levels of protein and energy on fingerling snakehead (Channa striata). Aquaculture 156: 241-249.
NRC (National Research Council), 2011. Nutrient Requirements of Fish. National Academy Press, Washington, D.C., USA, 69 pages.
Ngô Minh Dung và Trần Thị Thanh Hiền, 2017. Phương pháp thu phân và khả năng tiêu hóa của cá lóc (Channa striata) với nguồn nguyên liệu protein khác nhau. Tạp chí khoa học công nghệ nông nghiệp Việt Nam 8 (81): 114-120.
Ngô Thị Minh Thúy và Trương Đông Lộc, 2015. Phân tích hiệu quả tài chính của mô hình nuôi cá lóc đen và nhận thức của người nuôi ở Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ 36:108-115.
Pirozzi, I., 2009. A factorical approach to defining the dietary protein and energy requirements of mulloway, Argyrosomus japonicus: optimizing feed formulation and feeding strategies. PhD thesis, James Cook University. 183 pages.
Pirozzi, I., Booth, M.A., Allan, G.L., 2010. Protein and energy utilization and the requirements for maintenance in juvenile mulloway Argyrosomus japonicus. Fish Physiology and Biochemistry 36 (1): 109-121.
Tien, N.V., Chinh, D.T.M., Huong, T.T.M., Phuong, T.H., Irvin, S., Glencross, B., 2016. Development of a nutritional model to define the energy and protein requirements of cobia (Rachycentron canadum). Aquaculture 463: 193-200.
Trần Thị Bé, 2016. Nghiên cứu nhu cầu dinh dưỡng và xây dựng công thức thức ăn nuôi cá kèo (Pseudapocryptes lanceolatus) (Cuvier, 1816). Luận văn tiến sĩ. Khoa Thủy sản, Trường Đại học Cần Thơ. 110 trang.
Trần Thị Thanh Hiền, Nguyễn Anh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp. Thành phố Hồ Chí Minh. 191 trang
Trung, D.V., Diu, N.T., Hao, N.T., Glencross, B., 2011. Development of a nutritional model to define the energy and protein requirements of tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture 320: 69-75.
Zeitoun, I.H., Ullrey, D.E., Magee, W.T., Gill J.L. amd Bergen, W.G., 1976. Quantifying nutrient requirements of fish. Journal of the Fisheries Board of Canada 33(1): 167-172.