Ứng dụng chế phẩm bromelain thu nhận từ phụ phẩm dứa vào quá trình đông tụ sữa tạo phô mai probiotic hương lá dứa
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Buriti, F.C.A., Rocha, J.S.D., Assis, E.G., and Saad, S.M.I., 2005. Probiotic potential of Minas fresh cheese prepared with the addition of Lactobacillus paracasei. LWT-Food Science and Technology. 38(2): 173-180.
Bruno, M.A., Lazza, C.M., Errasti, M.E., López, L.M.I., Caffini, N.O., and Pardo, M.F., 2010. Milk clotting and proteolytic activity of an enzyme preparation from Bromelia hieronymi fruits. LWT-Food Science and Technology. 43(4): 695-701.
Chaves, K.S., and Gigante, M.L., 2016. Prato cheese as suitable carrier for Lactobacillus acidophilus La5 and Bifidobacterium Bb12. International Dairy Journal. 52: 10-18.
Cruz, A.G., Buriti, F.C.A., Souza, C.H.B., Faria J.A.F., and Saad, S.M.I., 2009. Probiotic cheese: Health benefits, technological and stability aspects. Trends in Food Science & Technology. 20(8): 344-354.
Đào Hùng Cường và Nguyễn Thị Thanh Tú, 2010. Nghiên cứu và xác định thành phần hóa học của lá dứa thơm ở huyện Đại Lộc-Quảng Nam. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Trường Đại học Đà Nẵng. (36): 65-70.
Đặng Thị Thu, Lê Ngọc Tú, Tô Kim Anh, Phạm Xuân Thủy và Nguyễn Xuân Sâm, 2012. Công nghệ Enzyme, NXBKhoa học và Kỹ thuật.
Egito, A.S., Girardet, J-M, Laguna, L.E., et al., 2007. Milk-clotting activity of enzyme extracts from sunflower and albizia seeds and specific hydrolysis of bovine κ-casein. International Dairy Journal. 17(7):816-825.
Giralt, J., Regadera, J.P., Verges, R., et al., 2008. Effects of probiotic Lactobacillus casei DN-114 001 in prevention of radiation-induced diarrhea: results from multicenter, randomized, placebo-controlled nutritional trial. International Journal of Radiation OncologyBiology Physics. 71(4): 1213-1219.
Hà Duyên Tư, 2006. Kỹ thuật phân tích cảm quan thực phẩm. NXB Khoa học và Kỹ thuật Hà Nội.
Isolauri, E., Rautanen, T., Juntunen M., Sillanaukee, P., and Koivula, T., 1991. A human Lactobacillus strain (Lactobacillus casei sp strain GG) promotes recovery from acute diarrhea in children. Pediatrics. 88(1): 90-97.
Fortin, M.H., Champagne, C.P., Gelais, D.S., Britten, M., Fustier, P., and Lacroix, M., 2011. Effect of time of inoculation, starter addition, oxygen level and salting on the viability of probiotic cultures during Cheddar cheese production. International dairy journal. 21(2): 75-82.
Ketnawa, S., Chaiwut, P., and Rawdkuen, S., 2012. Pineapple wastes: A potential source for bromelain extraction. Food and bioproducts processing. 90(3): 385-391.
Kumari, M., Sharma, A., and Jagannadham, MV., 2012. Religiosin B, a milk-clotting serine protease from Ficus religiosa. Food chemistry. 131(4): 1295-1303.
Lucey, J.A and Fox, P.F., 1993. Importance of calcium and phosphate in cheese manufacture: a review. Journal of Dairy Science. 76(6): 1714-1724.
Lê Văn Việt Mẫn, 2010. Giáo trình công nghệ sản xuất các sản phẩm từ sữa và thức uống pha chế, NXB Khoa học và Kỹ thuật Hà Nội.
Mazorra-Manzano, M.A., Perea-Gutiérre T.C., Lugo-Sánche, M.E., and et al., 2013. Comparison of the milk-clotting properties of three plant extracts. Food chemistry. 141(3): 1902-1907.
Nasr, A.I.A.M., Ahmed, I.A.M., and Hamid, O.I.A., 2016. Characterization of partially purified milk- clotting enzyme from sunflower (Helianthus annuus) seeds. Food Science and Nutrition. 4(5):733-741.
Ban soạn thảo Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia về vệ sinh an toàn thực phẩm đối với sữa và sản phẩm sữa, 2010. QCVN 5-3:2010/BYT, quy chuẩn kỹ thuật Quốc gia đối với các sản phẩm phomat.
Silvestre, M.P.C., Carreira, R.L., Silva, M.R., Corgosinho, F.C., Monteiro, M.R.P., and Morais, H.A., 2012. Effect of pH and temperature on the activity of enzymatic extracts from pineapple peel. Food and Bioprocess Technology. 5(5): 1824-1831.
Sa, F.V.D., and Barbosa, M., 1972. Cheese-making with a vegetable rennet from Cardo (Cynara cardunculus). Journal of Dairy Research. 39(3): 335-343.
Trần Linh Thước, 2011. Phương pháp phân tích vi sinh vật trong nước, thực phẩm và mỹ phẩm, NXB Giáo dục Việt Nam.
Ủy ban Khoa học và Kỹ thuật Nhà nước, 1979. Quyết định ban hành số: 722/QĐ, ngày 31/12/ 1979 vềviệc “ Ban hành tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 3215-79”.