Nguyễn Thị Thủy * Hồ Thanh Thâm

* Tác giả liên hệ (nthithuycn@ctu.edu.vn)

Abstract

An experiment was carried out to determine the effect of dietary organic acid mixture (Poulacid) supplementation to commercial diet on performance and egg quality of laying hens from 19-28 weeks of age split into 2 periods: 19-21 and 22-28). Five hundred and forty Hisex Brown laying hens at the early of laying age were randomly distributed in a completely randomized design experiment, with 3 treatments and 45 replicates (each replicate consisting of 4 birds/pen). Diet treatments include (i) A0: basal feed + 0% Poulacid (control), (ii) A0.15: basal feed + 0.15 % Poulacid, and (iii) A0.2: basal feed + 0.2% Poulacid. The results revealed, there was no effect on feed intake and egg weight, but a little improvement in hen day production and feed conversion ratio in 0.15% diets compare to the control and 0.2 % groups. The 0.15 and 0.2% Poulacid supplement diet showed lower proportion of broken, unnormal and double york eggs compared with the control group. There was no significant effect of treatments on egg shape index, shell weight, shell thickness, albumen weight, Haugh Unit, yolk weight. But there was a light improvement of albumin index and yolk color in supplemented groups compared with the control group. The conclusion of this experiment is that adding poulacid product at 0.15% could lightly improve hen day production and feed conversion ratio, but not egg quality of commercial laying hens.
Keywords: Hisex Brown, hen day production, organic acids, Poulacid

Tóm tắt

Thí nghiệm được tiến hành để xác định ảnh hưởng của việc bổ sung chế phẩm acid hữu cơ (Poulacid) vào khẩu phần gà đẻ chuyên trứng từ 19-28 tuần tuổi (chia 2 giai đoạn 19-21 và 22-28 tuần tuổi). Có 540 con gà mái đẻ Hisex Brown được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên vào 3 nghiệm thức (NT), 45 lần lặp lại, mỗi lần lặp lại trên 1 ô chuồng gồm 4 con gà mái. Các NT như sau:  NT A0: KPCS + 0% Poulacid  (Đối chứng); NT A0.15: KPCS + 0,15 % Poulacid; NT A0.2: KPCS + 0,2 % Poulacid. Kết quả cho thấy khi bổ sung Poulacid vào khẩu phần không ảnh hưởng đến lượng tiêu thụ thức ăn (TTTA) và khối lượng trứng, nhưng có chiều hướng tăng nhẹ về tỷ lệ đẻ và TTTA/trứng ở NT A0.15 so với  NT A0.2 và  NT A0. Khi bổ sung 0,15 và 0,2% poulacid trong khẩu phần cho số lượng trứng bể và trứng đôi thấp hơn đối chứng. Các chỉ tiêu chỉ số hình dáng, tỷ lệ vỏ, lòng  trắng và lòng đỏ, độ dầy vỏ và đơn vị Haugh không có sự khác nhau, nhưng chiều cao lòng trắng và màu lòng đỏ có cải thiện ở các khẩu phần có bổ sung Poulacid so với đối chứng. Kết quả đó cho thấy khi bổ sung Poulacid ở mức 0,15% trong khẩu phần có khuynh hướng cải thiện tỷ lệ đẻ, màu lòng đỏ và chiều cao lòng trắng đặc, tuy nhiên chưa cải thiện được độ dầy vỏ trứng ở gà chuyên trứng giai đoạn mới bắt đầu đẻ.
Từ khóa: Acid hữu cơ, Hisex Brown, Poulacid, tỷ lệ đẻ

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. Washington DC, 1: 69-90.

Bùi Xuân Mến, 2008. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng, Trường Đại học Cần Thơ. 95 trang

Langhout, P. and Sus, T., 2005. Volatile fatty acids improve performance and quality. International Poultry Production. 13(3):17-25.

Nguyễn Nhựt Xuân Dung, Lưu Hữu Mãnh và Võ Ái Quấc, 2013. Giáo trình dinh dưỡng gia súc. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.138 trang.

Nguyễn Thị Mai, Bùi Hữu Đoàn và Hoàng Thanh, 2009. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội, Nhà xuất bản Nông nghiệp Hà Nội.

Rahman, M. S., Howlider, M. A. R. and Mahiuddin, M., 2008. Effect of supplementation of organic acids on laying performance, body fatness and egg quality of hens. Journal of Animal Sciences. 37(2): 74-81.

Samanta S., Haldar S., Ghosh TK., 2010. Comparative efficacy of an organic acid blend and bacitracin methylene disalicylate as growth promoters in broiler chickens: Effects on performance, gut histology, and small intestinal milieu.Vet. Med. Int: 645-650.

Soltan, M. A, 2008. Effect of dietary organic acid supplementation on egg production, egg quality and some blood serum parameters in laying hens. International Journal of Poultry Science. 7(6): 613-621.

Yesilbag, D. and Colpan, I., 2006. Effects of organic acid supplemented diets on growth performance, egg production and quality and on serum parameters in laying hens. Review. Med. Vet. 157: 280-284.