Ảnh hưởng của quá trình thẩm thấu và chiên chân không đến các hợp chất có hoạt tính sinh học trong hành tím (Allium cepa L.) xắt lát
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Aminah, A. and Permatasari, K.A., 2013. Effect of drying and cooking methods on antioxidant properties of bitter gourd (Monordica charantia). Journal of Tropical Agriculture and Food Science 41(2): 249-256.
Cheng, A., Chen, X., Jin, Q., Wang, W., Shi, J. and Liu, Y., 2013. Comparison of phenolic content and antioxidant capacity of red and yellow onions. Czech Journal Food Science, 31(5): 501-508.
Daravingas, G., and Cain, R.F., 1968. Thermal degradation of black raspberry anthocyanin pigments in model systems. Journal of Food Science, 33: 138 – 142.
Garayo, J., & Moreira, R., 2002. Vacuum frying of potato chips. Journal of Food Engineering, 55(2): 181–191.
Hossain, M.A., AL-Raqmi, K.A.S., AL-Mijizy, Z.H., Weli, A.M. and Al-Riyami, Q., 2013. Study of total phenol, flavonoids contents and phytochemical screening of various leaves crude extracts of locally grown Thymus vulgaris. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3(9): 705-710.
Huỳnh Thị Kim Cúc, Lê Văn Hoàng và Nguyễn Thị Lệ Hường, 2010. Chiết anthocyanin từ quả dâu bằng nước sulfured và một số đặc tính của chúng. Trường Đại học Đà Nẵng.
Krokida, M., Oreopoulou, V., Maroulis, Z., & Marinos-Kouris, D., 2001. Effect of osmotic dedydration pretreatment on quality of french fries. Journal of Food Engineering, 49(4): 339–345.
Lee, L. S., Rhim, J. W., Kim, S. J., & Chung, B. C.,1996. Study on the stability of anthocyanin pigment extracted from purple sweet potato. Korean Journal of Food Science and Technology, 28(2): 352-359.
Lombard, G.E., Oliveira, J.C., Fito, P., & Andrés, A., 2008. Osmotic dehydration of pineapple as a pre-treatment for further drying. Journal of Food Engineering, 85(2): 277–284.
Mandal, S., Patra, A., Samanta, A., Roy, S., Mandal, A., Mahapatra, T.D., Pradhan, S., Das, K. and Nandi, D.K., 2013. Analysis of phytochemical profile of Terminalia arjuna bark extract with antioxidative and antimicrobial properties. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3(12): 960–966.
Marotti, M., & Piccaglia, R., 2002. Characterization of flavonoids in different cultivars of onion (Allium cepa L.). Journal of Food Science, 67(3): 1229-1232.
Meschter, E. E. 1953. Fruit color loss, effects of carbohydrates and other factors on strawberry products. Journal of agricultural and food chemistry, 1(8): 574-579.
Nguyễn Thị Thu Thủy, 2009. Giáo trình Hóa học thực phẩm. Trường Đại học Cần Thơ.
Nguyễn Xuân Duy và Hồ Bá Vương, 2013. Hoạt tính chống oxy hóa và ức chế enzyme polyphenoloxidase của một số loại thực phẩm ăn được ở Việt Nam. Tạp chí Khoa học và Phát triển, Trường Đại học Nha Trang 3: 364-372.
Nuutila, A. M., Puupponen-Pimiä, R., Aarni, M., & Oksman-Caldentey, K. M., 2003. Comparison of antioxidant activities of onion and garlic extracts by inhibition of lipid peroxidation and radical scavenging activity. Food chemistry, 81(4): 485-493.
Nunes, Y. and Moreira, R.G., 2009. Effect of osmotic dehydration and vacuum‐frying parameters to produce high‐quality mango chips. Journal of food science, 74(7): 355-E362.
Perez-Tinoco, M. R., Perez, A., Salgado-Cervantes, M., Reynes, M. and Vaillant, F., 2008. Effect of vacuum frying on main physicochemical and nutritional quality parameters of pineaple chips. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88: 945-953.
Prakash, D., Singh, B. N., & Upadhyay, G., 2007. Antioxidant and free radical scavenging activities of phenols from onion (Allium cepa). Food Chemistry,102: 1389–1393.
Shilpi G., Sabrina, C., Nissreen, A., 2011. Effect of different drying temperatures on the moisture and phytochemical constituents of Edible Irish Brown Seaweed. LWT - Food Science and Technology, 44 (5): 1266–1272.
Trương Thị Minh Hạnh, 2008. Nghiên cứu sản xuất maltodextrin có DE<10 bằng phương pháp acid ở nhiệt độ thấp (nhiệt độ phòng). Tạp chí Khoa học và Công nghệ, Đại học Đà Nẵng, 3 (26): 58 - 65.