Trần Thị Bé * Trần Thị Thanh Hiền

* Tác giả liên hệTrần Thị Bé

Abstract

A series of studies were conducted to determine the apparent digestibility coefficients (ADCs) of protein and energy content in formulated feed ingredients of mudskipper, Pseudapocryptes elongatus (6.67 ± 0.01g). The feed ingredients included Kien Giang fish meal (FM), defatted soybean meal (SBM), meat bone meal (MBM), canola meal (CM), dried rice bran (RB), defatted rice?bran (DRB), wheat bran (WB) and wheat flour (WF). Two experiments were set up at the same salinity of 10? and water temperature at 29oC. The first experiment aimed to determine ADCs of protein and energy of mudskipper with four ingredients (FM, SBM, MBM and CM). Similarly, the second experiment was conducted with RB, DRB, WB and WF. Results indicated that the ADCs of protein and energy of mudskipper using FM were better than other ingredients. Protein?s ADCs were high in FM (94.5%), CM (91.2%), SBM (88.6%), and low in MBM (81.5%). Energy?s ADCs was high in FM (91.8%), followed by CM (86.2%), and low in SBM (79.4%) and MBM (78.4%). In the second experiment, ACDs of protein and energy in fish feeding RB and DRB were significantly lower than WB and WF (p<0.05). Protein and energy ADCs of WB, WF, RB and DRB were 82.1?81.8%, 83.2?79.4%, 77.7?71.3%, and 74.1?74.7%, respectively.
Keywords: Mudskipper, ingredient digestibility

Tóm tắt

Nghiên cứu được tiến hành để xác định khả năng tiêu hóa protein và năng lượng của cá kèo (6.67 ± 0.01g) với một số nguồn nguyên liệu phổ biến. Các nguồn nguyên liệu gồm: bột cá Kiên Giang (BC), bột đậu nành ly trích dầu (BĐN), bột thịt xương (BTX), bột canola (BCa), cám sấy (CS), cám ly trích dầu (CLT), cám mì (CM) và bột mì (BM). Các nguyên liệu trên được bố trí ở hai thí nghiệm với nhiệt độ nước là 29oC và độ mặn là 10?. Thí nghiệm thứ nhất xác định độ tiêu hóa (ADC) protein và năng lượng của cá kèo với các nguồn nguyên liệu là BC, BĐN, BTX và BCa. Tương tự, thí nghiệm thứ 2 xác định độ tiêu hóa với 4 nguồn nguyên liệu là CS, CLT, CM và BM. Kết quả thí nghiệm 1 cho thấy BC được cá kèo tiêu hóa tốt hơn so với các nguồn nguyên liệu còn lại. ADC protein cao nhất ở BC (94,5%); BCa (91,2%); đến BĐN (88,6%), và thấp nhất ở BTX (81,5%). ADC năng lượng cao nhất cũng ở BC (91,8%);  kế đến BCa (86,2%); thấp ở BĐN (79,4%) và BTX (78,4%). Trong thí nghiệm 2, cả 2 nguồn nguyên liệu CS và CLT đều có độ tiêu hóa thấp và khác biệt có ý nghĩa thống kê so với CM và BM (p<0,05). ADC protein và năng lượng của CM, BM, CS, CLT lần lượt là 82,1?81,8 %; 83,2?79,4%; 77,7?71,3% và  74,1?74,7%.
Từ khóa: Cá kèo, độ tiêu hóa nguyên liệu

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists Arlington.

Allan, G.L., S.J. Rowland, S. Parkinson, D.A.J. Stone and W. Jantrarotai. 1999. Nutrient digestibility for juvenile silver perch Bidyanus bidyanus: development of methods. Aquaculture, 170: 131-145.

Bureau, D.P., and K. Hua, 2006. Letter to the Editor of Aquaculture. Aquaculture 252: 103–105.

Furukawa và Tsukahara, 1966. Chromium oxidate determination. Bull.Japan.Socicial scientific Fishies, N. 32, 502-506.

Hertrampf, J.W. and F. Piedad-Pascual. 2000. Handbook on ingredients for aquaculture feeds. Kluwer Academic Publisher, Boston, London. 573 pp.

Laining, A., Rachmansyah, T. Ahmad and K. Williams. 2003. Apparent digestibility of selected feed ingredients for humpback grouper, Cromileptes altivelis. Aquaculture, 218: 529-538.

Law. A.T, 1986. Digestibility of low cost ingredients pelleted feed of Grass carp (Ctenopharyngodon idella). Aquaculture Volum 51:2, pp 97-103.

Lee, S.M.. 2002. Apparent digestibility coefficients of various feed ingredients for juvenile and grower rockfish (Sebastes schlegeli). Aquaculture, 207: 79-95.

Lê Thanh Hùng, 2008. Thức ăn và dinh dưỡng thủy sản. Nhà Xuất bản nông nghiệp, 299pp

Mohanta, K.N., Mohanty, S.N., Jena, J.K., and Sahu, N.P., 2006. Apparent protein, lipid and energy digestibility coefficients of some commonly used feed ingredients in formulated pelleted diets for silver barb, Puntius gonionotus. Aquaculture 2:211-218

Mundheim, H., A. Aksnes and B. Hope. 2004. Growth, feed efficiency and digestibility in salmon (Salmo salar L.) fed different dietary proportions of vegetable protein sources in combination with two fish meal qualities. Aquaculture, 237: 315-331.

NRC (National Research Council) 1993. Nutrient Requirements of Fish. National Academy Press, Washington, D.C., USA. 69 pp.

Palmegiano, G.B., F. Daprà, G. Forneris, F. Gai, L. Gasco, K. Guo, P.G. Peiretti, B. Sicuro and I. Zoccarato. 2006. Rice protein concentrate meal as a potential ingredient in practical diets for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture.

Trần Thị Thanh Hiền, Dương Thúy Yên, Trần Lê Cầm Tú, Lê Bảo Ngọc, Hải Ðăng Phương và Lee Swee Heng, 2006. Đánh giá khả năng sử dụng cám gạo ly trích dầu làm thức ăn cho cá. Tạp chí Nghiên cứu Khoa học Trường Đại học Cần Thơ:175-183

Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Anh Tuấn, 2009. Giáo trình Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Khoa Thủy sản, Trường Đại học Cần Thơ.

Truong Hoang Minh, 2009. Life history, fisheries and aquaculture of mudskipper (Pseudapocrytes elongatus, Cuvier 1816) in the coastal zone of the Mekong Delta, Viet Nam. PhD thesis, 114pp.

Umesh, N.R., K. Dathathri, M.C. Nandeesha, B. Gangadhar and T.J. Varghese. 1994. Digestibility of dry matter and protein from Spirulina platensis by common carp, Cyprinus carpio, with a note on time of faeces collection in digestibility estimations. In

Usmani, N., A.K. Jafri and M.A. Khan. 2003. Nutrient digestibility studies in Heteropneustes fossilis (Bloch), Clarias batrachus (Linnaeus) and C. gariepinus (Burchell). Aquaculture Research, 34: p. 1247.

Zhou, Q.C., B.P. Tan, K.S. Mai and Y.J. Liu. 2004. Apparent digestibility of selected feed ingredients for juvenile cobia Rachycentron canadum. Aquaculture, 241: 441-451.