Nguyễn Trọng Hồng Phúc * , Nguyễn Thanh Phương , Nguyễn Minh Trí , Thị Thế Phước , Trần Thanh Trang Trần Thị Kiều Linh

* Tác giả liên hệ (nthphuc@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was conducted to evaluate the effects of temperature, salinity and the interaction of temperature and salinity on the growth and expression of growth hormone on tra catfish in order to assess and predict the effects of global climate change on tra catfish farming in Vietnam. Tra catfish juveniles were acclimated in suitable time were distributed randomly to 9 treatments include three temperature treatments (25, 30, 35°C) and three salinity treatments (0, 6, 12‰). The results showed that temperature, salinity and their interaction had significant effects on growth, growth rate and feed efficiency of fish. In particular, at 35°C-6‰ conditions, the fish had better growth and growth rate in comparison with control and other treatments (p<0.05) with feed efficiency equivalent to the control condition (p>0.05). Salinity, temperature and their interaction did not affect the expression levels of growth hormone in 56 days of the experiment (p>0.05). However, in the early stages exposed to changing conditions of temperature and salinity (day 0 and day 1)​​, IGF-1 levels of fish in all higher salinity and temperature were increased differed from normal conditions. After 4 days exposure, IGF-1 levels return to normal levels and the average ranged from 11.95±4.04 ng/mL at the end of the experiment.
Keywords: Pangasianodon hypophthalmus, temperature, salinity, IGF-1

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá ảnh hưởng của nhiệt độ, độ mặn và tương tác của nhiệt độ và độ mặn lên sự tăng trưởng và biểu hiện của hormone tăng trưởng của cá tra nhằm mục tiêu đánh giá và dự đoán ảnh hưởng của sự biến đổi khi hậu toàn cầu đối với nghề nuôi cá tra ở Việt Nam. Cá tra giống được thuần dưỡng theo thời gian thích hợp được bố trí ngẫu nhiên vào 9 nghiệm thức bao gồm 3 nghiệm thức nhiệt độ (25, 30, 35oC) và 3 nghiệm thức độ mặn (0, 6, 12‰). Kết quả cho thấy nhiệt độ, độ mặn và tương tác của chúng có ảnh hưởng rõ rệt lên sự tăng trưởng, tốc độ tăng trưởng và hiệu quả sử dụng thức ăn của cá tra. Trong đó, ở điều kiện 35oC - 6‰, cá tra có tăng trưởng và tốc độ tăng trưởng cao hơn so với đối chứng và các nghiệm thức còn lại (p<0,05) với hiệu quả sử dụng thức ăn tương đương với điều kiện đối chứng (p>0,05). Độ mặn, nhiệt độ và tương tác giữa chúng không ảnh hưởng đến mức độ biểu hiện của hormone tăng trưởng trong 56 ngày thí nghiệm (p>0,05). Tuy nhiên, trong giai đoạn đầu tiếp xúc với điều kiện thay đổi của nhiệt độ và độ mặn (ngày 0 và ngày 1), nồng độ IGF-1 của cá tra trong các nghiệm thức có độ mặn và nhiệt độ cao khác biệt so với điều kiện bình thường. Sau 4 ngày tiếp xúc, nồng độ IGF-1 trở về mức bình thường và dao động trong khoảng trung bình 11,95±4,04 ng/mL cho đến kết thúc thí nghiệm.
Từ khóa: Cá tra (Pangasianodon hypophthalmus), nhiệt độ, độ mặn, IGF-1

Article Details

Tài liệu tham khảo

Aihua, L., & Buchmann, K. (2001). Temperature‐and salinity‐dependent development of a Nordic strain of Ichthyophthirius multifiliis from rainbow trout. Journal of Applied Ichthyology, 17(6), 273-276.

Bandyopadhyay, P., & Das Mohapatra, P.K. (2009). Effect of a probiotic bacterium Bacillus circulans PB7 in the formulated diets: on growth, nutritional quality and immunity of Catla catla (Ham.). Fish Physiology and Biochemistry, 35(3), 467-478.

Becker, A.G., Parodi, T.V., Heldwein, C.G., Zeppenfeld, C.C., Heinzmann, B.M., & Baldisserotto, B. (2011). Transportation of silver catfish, Rhamdia quelen, in water with eugenol and the essential oil of Lippia alba. Fish Physiology and Biochemistry, 1-8.

Boyd, Claude E. (1998). Pond aquaculture water quality management. Boston, London: Kluwer Academic.

Bui, Tam M., Phan, Lam T., Ingram, Brett A., Nguyen, Thuy T. T., Gooley, Geoff J., Nguyen, Hao V., Nguyen, Phuong T., & De Silva, Sena S. (2010). Seed production practices of striped catfish, Pangasianodon hypophthalmus in the Mekong Delta region, Vietnam. Aquaculture, 306(1-4), 92-100. doi: 10.1016/j.aquaculture.2010.06.016

De Silva, S. S., & Phuong, N. T. (2011). Striped catfish farming in the Mekong Delta, Vietnam: a tumultuous path to a global success. Reviews in Aquaculture, 3(2), 45-73. doi: 10.1111/j.1753-5131.2011.01046.x

Đỗ Thị Thanh Hương, & Trần Nguyễn Thế Quyên. (2012). Ảnh hưởng của độ mặn lên sự phát triển phôi và điều hòa áp suất thẩm thấu của cá tra (Pangasianodon hypophthalmus) giai đoạn cá bột và hương. Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, 21(b), 29-37.

Eppler, Elisabeth, Caelers, Antje, Shved, Natallia, Hwang, Guylin, Rahman, Azizur M, Maclean, Norman, Zapf, Jürgen, & Reinecke, Manfred. (2007). Insulin-like growth factor I (IGF-I) in a growth-enhanced transgenic (GH-overexpressing) bony fish, the tilapia (Oreochromis niloticus): indication for a higher impact of autocrine/paracrine than of endocrine IGF-I. Transgenic research, 16(4), 479-489.

Fagbenro, O.A., & Arowosoge, I.A. (1991). Growth response and nutrient digestability by Clarias isheriensis (Sydenham, 1980) fed varying levels of dietary coffee pulp as replacement for maize in low-cost diets. Bioresource technology, 37(3), 253-258.

Ficke, Ashley D, Myrick, Christopher A, & Hansen, Lara J. (2007). Potential impacts of global climate change on freshwater fisheries. Reviews in Fish Biology and Fisheries, 17(4), 581-613.

Gabillard, Jean-Charles, Weil, Claudine, Rescan, Pierre-Yves, Navarro, Isabel, Gutiérrez, Joaquim, & Le Bail, Pierre-Yves. (2003). Effects of environmental temperature on IGF1, IGF2, and IGF type I receptor expression in rainbow trout (< i> Oncorhynchus mykiss</i>). General and Comparative Endocrinology, 133(2), 233-242.

Hallegatte, S., Patmore, N., Mestre, O., Dumas, P., Corfee-Morlot, J., Herweijer, C., & Wood, R.M. (2009). Assessing Climate Change Impacts, Sea Level Rise and Storm Surge Risk in Port Cities. OECD Environment Working Papers, No. 3.

Imsland, A.K., Foss, A., Gunnarsson, S., Berntssen, M.H.G., FitzGerald, R., Bonga, S.W., Ham, E., Nævdal, G., & Stefansson, S.O. (2001). The interaction of temperature and salinity on growth and food conversion in juvenile turbot (Scophthalmus maximus). Aquaculture, 198(3-4), 353-367.

IPCC. (2007). Intergovernmental Panel on Climate Change: Climate Change 2007: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge: Cambridge University Press.

Kemp, J. O. G. (2009). Effects of temperature and salinity on resting metabolism in two South African rock pool fish: the resident gobiid Caffrogobius caffer and the transient sparid Diplodus sargus capensis. African Zoology, 44(2), 151-158.

Landaeta, Mauricio F, López, Gisela, Suárez-Donoso, Nicolás, Bustos, Claudia A, & Balbontín, Fernando. (2012). Larval fish distribution, growth and feeding in Patagonian fjords: potential effects of freshwater discharge. Environmental biology of fishes, 93(1), 73-87.

McCormick, Stephen, & Bradshaw, Don. (2006). Hormonal control of salt and water balance in vertebrates. General and Comparative Endocrinology, 147(1), 3-8. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.ygcen.2005.12.009

McCormick, Stephen D. (2001). Endocrine control of osmoregulation in teleost fish. American Zoologist, 41(4), 781-794.

McCormick, Stephen D. (2011). The Hormonal Control of Osmoregulation in Teleost Fish. In Anthony P. Farrell (Ed.), Encyclopedia Of Fish Physiology: From Genome To Environment (Vol. 2, pp. 1466-1473): Academic Press.

McLarney, W. (1998). Freshwater aquaculture. Hartley and Marks Publishers, Point Roberts, WA.

Nguyen, Anh L, Dang, Vinh H, Bosma, Roel H, Verreth, Johan AJ, Leemans, Rik, & De Silva, Sena S. (2014). Simulated Impacts of Climate Change on Current Farming Locations of Striped Catfish (Pangasianodon hypophthalmus; Sauvage) in the Mekong Delta, Vietnam. Ambio, 1-10.

Nguyễn Loan Thảo, Võ Minh Khỏe, Hồ Văn Tỏa, Nguyễn Hồng Ngân, Nguyễn Thị Kim Hà, Nguyễn Thanh Phương, & Nguyễn Trọng Hồng Phúc. (2013). Ảnh hưởng của độ mặn lên sự tăng trưởng và hàm lượng cortisol của cá tra nuôi (Pangasianodon hypophthalmus). Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, 25b(b), 1-10.

Phuong, Nguyen Thanh, & Oanh, Dang Thi Hoang. (2010). Striped Catfish Aquaculture in Vietnam: A Decade of Unprecedented Development Success Stories in Asian Aquaculture. In Sena S. Silva & F. Brian Davy (Eds.), (pp. 131-147): Springer Netherlands.

Plumb, J.A., & Shoemaker, C. (1995). Effects of temperature and salt concentration on latent Edwardsiella ictaluri infections in channel catfish. Diseases of aquatic organisms, 21(3), 171-175.

Pörtner, H. O., Berdal, B., Blust, R., Brix, O., Colosimo, A., De Wachter, B., Giuliani, A., Johansen, T., Fischer, T., Knust, R., Lannig, G., Naevdal, G., Nedenes, A., Nyhammer, G., Sartoris, F. J., Serendero, I., Sirabella, P., Thorkildsen, S., & Zakhartsev, M. (2001). Climate induced temperature effects on growth performance, fecundity and recruitment in marine fish: developing a hypothesis for cause and effect relationships in Atlantic cod (Gadus morhua) and common eelpout (Zoarces viviparus). Continental Shelf Research, 21(18-19), 1975-1997. doi: 10.1016/s0278-4343(01)00038-3

Reinecke, M. (2010). Influences of the environment on the endocrine and paracrine fish growth hormone–insulin‐like growth factor‐I system. Journal of Fish Biology, 76(6), 1233-1254.

Sakamoto, Tatsuya, McCormick, Stephen D, & Hirano, Tetsuya. (1993). Osmoregulatory actions of growth hormone and its mode of action in salmonids: a review. Fish Physiology and Biochemistry, 11(1-6), 155-164.

Sardella, Brian A., Cooper, Jill, Gonzalez, Richard J., & Brauner, Colin J. (2004). The effect of temperature on juvenile Mozambique tilapia hybrids (Oreochromis mossambicus x O. urolepis hornorum) exposed to full-strength and hypersaline seawater. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 137(4), 621-629. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.cbpb.2003.12.003

Snellgrove, D.L., & Alexander, L.G. (2011). Haematology and plasma chemistry of the red top ice blue mbuna cichlid (Metriaclima greshakei). British Journal of Nutrition, 106(S1), S154-S157.

Tandler, A., Anav, F.A., & Choshniak, I. (1995). The effect of salinity on growth rate, survival and swimbladder inflation in gilthead seabream, Sparus aurata, larvae. Aquaculture, 135(4), 343-353.

Taylor, JF, Porter, Mark JR, Bromage, Niall R, & Migaud, Herve. (2008). Relationships between environmental changes, maturity, growth rate and plasma insulin-like growth factor-I (IGF-I) in female rainbow trout. General and Comparative Endocrinology, 155(2), 257-270.

Tipsmark, C.K., Madsen, S.S., & Borski, R.J. (2004). Effect of salinity on expression of branchial ion transporters in striped bass (Morone saxatilis). Journal of Experimental Zoology Part A: Comparative Experimental Biology, 301(12), 979-991.

Tổng cục thống kê, GSO. (2014). Báo cáo tổng kết tình hình sản xuất Nông, Lâm, Thủy và hải sản năm 2013. Tổng cục Thống Kê.

Varsamos, S., Nebel, C., & Charmantier, G. (2005). Ontogeny of osmoregulation in postembryonic fish: a review. Comparative Biochemistry and Physiology-Part A: Molecular & Integrative Physiology, 141(4), 401-429.

Waltman, WD, Shotts, EB, & Hsu, TC. (1986). Biochemical characteristics of Edwardsiella ictaluri. Applied and environmental microbiology, 51(1), 101-104.

Xu, B, Miao, H, Zhang, P, & Li, D. (1997). Osmoregulatory actions of growth hormone in juvenile tilapia (Oreochromis niloticus). Fish Physiology and Biochemistry, 17(1-6), 295-301.

Xu, B., Wang, Y., Li, J., & Lin, Q. (2009). Effect of prebiotic xylooligosaccharides on growth performances and digestive enzyme activities of allogynogenetic crucian carp (Carassius auratus gibelio). Fish Physiology and Biochemistry, 35(3), 351-357.